ΕΣΠΑ 2014-2020 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ ΕΣΠΑ 2014-2020 TUV

«Εξοικονομώ- Αυτονομώ»: 100 Ερωτήσεις – Απαντήσεις για τη Συμμετοχή των Νοικοκυριών στο ΠρόγραμμαBy
Galanosengineering
26 Μαρ 21
0
comment
«Εξοικονομώ- Αυτονομώ»: 100 Ερωτήσεις – Απαντήσεις για τη Συμμετοχή των Νοικοκυριών στο Πρόγραμμα

Νέες διευκρινίσεις και οδηγίες για τη συμμετοχή των νοικοκυριών στο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης 24 Μαρτίου 2021  το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ βρισκόμαστε στην παραμονή της έναρξης των εργασιών για όσους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.

Το ΥΠΕΝ διευκρινίζει μεταξύ άλλων ότι:

-Οι πληρωμές προς τους προμηθευτές θα πρέπει να γίνουν πριν την υποβολή της αίτησης εκταμίευσης της επιδότησης η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από τις αποδείξεις πληρωμής, ψηφιοποιημένες.

– Προκαταβολή από το πρόγραμμα χορηγείται μόνο στην περίπτωση που ο Ωφελούμενος έχει εγκεκριμένο δάνειο. Η προκαταβολή ισούται με το 70 % του δανείου (και όχι του επιλέξιμου προϋπολογισμού του έργου).

-Η εξόφληση των δαπανών μπορεί να γίνει και με πιστωτική κάρτα.

-Επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτών καθώς και η υποβολή δαπανών διαφορετικών από αυτές που περιγράφονται στην αίτηση. Όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται τα ανώτατα όρια ανά υποκατηγορία παρέμβασης που ορίζονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος.

-Αν το ακίνητο μεταβιβαστεί κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου, χάνει το δικαίωμα των ωφελημάτων του Προγράμματος, δηλαδή δεν μπορεί να συνεχίσει η αίτηση με άλλον ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση που το ακίνητο μεταβιβαστεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να αποδεχτεί τις υποχρεώσεις που προκύπτουν λόγω της υπαγωγής της κατοικίας στο Πρόγραμμα και αναφέρονται στην παράγραφο 8.1 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος (π.χ. να διατηρήσει το έργο για τουλάχιστον τρία έτη από την τελική εκταμίευση του δανείου ή/και της επιχορήγησης από το πρόγραμμα της «άμεσης ενίσχυσης»).

Οι ερωτήσεις- απαντήσεις αφορούν στα ακόλουθα θέματα:

  • Χρηματοδότηση Προγράμματος
  • Γενικά- Εκλεξιμότητα – Ωφελούμενοι- Κριτήρια
  • Περίπτωση Πολυκατοικίας
  • Ενεργειακοί Επιθεωρητές – Εκλεξιμότητα Παρεμβάσεων
  • Προμηθευτές – Υλοποίηση Παρεμβάσεων – Ολοκλήρωση Έργου

Δείτε το αρχείο με τις 100 ερωταπαντήσεις

Πηγή: ecopress.gr

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ