ΕΣΠΑ 2014-2020 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ ΕΣΠΑ 2014-2020 TUV

Παρουσίαση: Η νομοθεσία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας ΚτιρίωνBy
Galanosengineering
25 Μάϊος 22
0
comment
Παρουσίαση: Η νομοθεσία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων

 

Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι πολύ σημαντική διαδικασία και ο ρόλος του μηχανικού στη σύνταξη του φακέλου (όπως τον έχει καταγράψει αναλυτικά η Γραμματή Μπακλατσή, Τοπογράφος-Πολεοδόμος Μηχανικός), είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς η πολιτεία έχει μεταφέρει στον ιδιοκτήτη και τον μηχανικό την ευθύνη συγκέντρωσης σχεδίων και εγγράφων που αφορούν στον φάκελο του κτιρίου, τα οποία θα έπρεπε να παρέχονται ψηφιοποιημένα εδώ και πολλά χρόνια από την πολεοδομία.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις κι επειδή έχουν χαθεί από τα αρχεία της πολεοδομίας οι φάκελοι οικοδομικών αδειών, ο μηχανικός θα πρέπει να κάνει ανασύσταση φακέλου, στη συνέχεια να «ανεβάσει» ηλεκτρονικά τα σχέδια – έγγραφα και τέλος να συντάξει το πιστοποιητικό πληρότητας της ταυτότητας του κτιρίου.

Με αυτόν τον τρόπο το κόστος μεταφέρεται στον απλό πολίτη και η ευθύνη στον μηχανικό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προστίθεται μια επιπλέον αμοιβή στους ιδιοκτήτες ακινήτων, κάτι που προκαλεί δυσαρέσκεια και σε κάποιον βαθμό ακυρώνει το μεγάλο όφελος που δημιουργεί η ταυτότητα του κτιρίου.

Ωστόσο η πλήρης ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών μέσω του συστήματος e– adeieς και η λειτουργία του Κτηματολογίου θα εξασφαλίσουν τη διαφάνεια και θα δημιουργήσουν συνθήκες ισονομίας και δικαίου για πολίτες και επενδυτές.

Τους τελευταίους 2 μήνες περίπου και με αφορμή τη λήξη ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού και την καθιέρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, υπήρξαν προσπάθειες – κυρίως από Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους και Συλλόγους Ιδιοκτητών – για παράταση των μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω της βεβαίωσης μηχανικού χωρίς την υποχρέωση σύνταξης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Πλέον, έπειτα από περίπου 1,5 μήνα από τη λήξη της τελευταίας παράτασης και όπως επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, “πλέον για όλες τις πράξεις της παρ. 1 του άρθρου 83 Ν. 4495/2017 απαιτείται η σύνταξη Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου / Οριζοντίου ιδιοκτησίας”.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα και συγκεκριμένα το Σάββατο 2 Απριλίου 2022, διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ημερίδα με αντικείμενο τη νομοθεσία περί αυθαιρέτων στη συμβολαιογραφική πρακτική. Εκεί, στην αρχική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της ΣΕΣΣΕ κ. Ρούσκας σχολίασε και τα ζητήματα που αφορούν στις βεβαιώσεις μηχανικών και στην καθιέρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

“Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου για την οποία δε γνωρίζουμε πολλά πράγματα, θεωρώ ότι αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα από τους ίδιους τους τεχνικούς, οι οποίοι, διακρίνω εγώ -θεωρώ όλοι μας, ότι δεν έχουν και πολύ μεγάλη προθυμία για να την εφαρμόσουν. Θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη και οπωσδήποτε δαπανηρή όπως είπε και ο φίλος ο Στράτος ο Παραδιάς (ΠΟΜΙΔΑ)”.

Παρά τα ανωτέρω λεγόμενα του κ. Ρούσκα πάντως, η πλειοψηφία των μηχανικών ενδιαφέρεται για την εφαρμογή της ΗΤΚ, η οποία μετρά ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα από την εμφάνισή της, τόσο στην Ελληνική Νομοθεσία όσο και στην πρακτική εφαρμογή της. Σε κάθε περίπτωση όμως, ειδικά μετά τη λήξη των παρατάσεων και την υποχρεωτική εφαρμογή της, πέρα από τη γνώση χειρισμού της αντίστοιχης πλατφόρμας, απαιτείται από τους μηχανικούς και καλή γνώση της σχετικής νομοθεσίας. Στην κατεύθυνση αυτή και με αφορμή σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε για την ΗΤΚ από το Σύλλογο Μηχανικών του Ν. Πέλλας, η εισηγήτρια κα Κυριακή Κεσδζόγλου, Πολιτικός Μηχανικός, ετοίμασε video με μια κατατοπιστική παρουσίαση που αφορά στη διάσπαρτη νομοθεσία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας.

Πηγή: news.b2green.gr