ΕΣΠΑ 2014-2020 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ ΕΣΠΑ 2014-2020 TUV

Οι ΑΠΕ «αιμοδότης» των μέτρων προστασίας από την ενεργειακή κρίση



By
Galanosengineering
28 Ιαν 22
0
comment
Οι ΑΠΕ «αιμοδότης» των μέτρων προστασίας από την ενεργειακή κρίση

Χρηματοδότηση και άμεσα από τις ΑΠΕ των μέτρων στήριξης των καταναλωτών από τις υπέρογκες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του νέου έτους. Σκοπός είναι να αξιοποιηθούν τα επιπλέον έσοδα των «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, από τη συμμετοχή τους στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ως δεύτερη πηγή οικονομικής «ένεσης» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο προέρχονται τα κονδύλια για τα μέτρα στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη πηγή εσόδων του ΤΕΜ, δηλαδή τα δικαιώματα ρύπων, αποτελούν έμμεση χρηματοδότηση των ΑΠΕ. Κι αυτό γιατί όσο μεγαλύτερα είναι τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) από τη συμμετοχή του «πράσινου» χαρτοφυλακίου στην ηλεκτροπαραγωγή, τόσο περισσότερο μπορούν να περικόπτονται οι εισροές του Ειδικού Λογαριασμού από τα δικαιώματα, ώστε αυτές να ανακατευθύνονται στο ΤΕΜ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η οικονομική ευρωστία του ΕΛΑΠΕ έδωσε τη δυνατότητα να μειωθεί κατακόρυφα το ποσοστό των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων που καταλήγουν στον ΕΛΑΠΕ και, αντίστροφα να εκτιναχθεί το ποσοστό για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Είναι ενδεικτικό ότι  στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ κατέληξε το 2021 μόλις το 4% των δικαιωμάτων CO2 (από 60% πέρυσι), ενώ στο ΤΕΜ το 73,86% των εσόδων.

Ωστόσο, παρά με τις ελάχιστες εισροές από τα δικαιώματα ρύπων, ο ΕΛΑΠΕ αναμένεται να κλείσει το 2021 με ισχυρό πλεόνασμα. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα τον ΔΑΠΕΕΠ, το θετικό ισοζύγιο του Ειδικού Λογαριασμού στο τέλος του προηγούμενου έτους ανέρχεται σε 171,17 εκατ. ευρώ (συνυπολογίζοντας το αποθεματικό ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ).

Έσοδα από τη χονδρεμπορική αγορά

Στόχος είναι από το νέο έτος, στην έμμεση αυτή χρηματοδότηση των ΑΠΕ να προστεθεί και η άμεση οικονομική «ένεση» στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με τη μεταφορά των επιπλέον ποσών που αποκομίζουν οι «πράσινες» μονάδες από την πώληση της ηλεκτροπαραγωγής τους, και τα οποία υπερβαίνουν τις εγγυημένες αποζημιώσεις τους.

Το μέτρο αφορά μία ειδική κατηγορία «πράσινων» σταθμών, και πιο συγκεκριμένα τις μονάδες με συμβάσεις Feed in Premium. Οι μονάδες αυτές επιστρέφουν αυτά τα επιπλέον έσοδα (υπερανακτήσεις) στον ΕΛΑΠΕ, τα οποία μέσα στο 2021 αξιοποιούνταν αποκλειστικά για την αύξηση των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού. Ωστόσο, πλέον μέρος αυτών των εσόδων θα μπορεί να ανακατευθύνεται στο ΤΕΜ, για τη χρηματοδότηση των μέτρων προστασίας των καταναλωτών από την ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ, οι εισροές από τη συγκεκριμένη κατηγορία ΑΠΕ ανέρχονται σε 88,5 εκατ. ευρώ το 2021. Για το 2022, τα έσοδα θα αγγίξουν τα  84,98 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, με βάση την πρόβλεψη του ΔΑΠΕΕΠ, μέχρι τον Ιούνιο του 2022, όταν εκτιμάται πως θα έχει αποκλιμακωθεί η ενεργειακή κρίσης, θα αποφέρουν περίπου 151,3 εκατ. ευρώ, ένα μέρος από τα οποία θα «αιμοδοτήσουν» το δίχτυ προστασίας των καταναλωτών.

Πηγή: michanikos-online.gr

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ