ΕΣΠΑ 2014-2020 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ ΕΣΠΑ 2014-2020 TUV

Οικοδομικές «e-Άδειες» Γρήγορα και Εύκολα!By
Galanosengineering
25 Μάϊος 21
0
comment
Οικοδομικές «e-Άδειες» Γρήγορα και Εύκολα!

Υποχρεωτική προέγκριση οικοδομικής άδειας και αναθεώρηση στην παράταση ισχύος των αδειών κατεδάφισης είναι μόνο μερικές από τις τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται στην αναβάθμιση του συστήματος «e-Αδειες».

Πρόκειται για απόφαση που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Ταγαρά, προκειμένου η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών να προσαρμοστεί στις διατάξεις του Ν. 4759/2020.

Οπως τονίζει το υπουργείο, στόχος είναι οι οικοδομικές άδειες να εκδίδονται πιο γρήγορα και πιο απλά, χωρίς ταλαιπωρία για πολίτες, μηχανικούς και επενδυτές. «Για αυτούς τους λόγους ενοποιείται και απλοποιείται η διαδικασία έκδοσής τους με καλύτερο διαχωρισμό των σταδίων ευθύνης, αναδεικνύοντας τον επιτελικό ρόλο των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) στον έλεγχο των όρων, προϋποθέσεων και μεγεθών δόμησης και αναγνωρίζοντας το ρόλο των μηχανικών στον άρτιο τεχνικό σχεδιασμό των κατασκευών σε επίπεδο μελέτης και επίβλεψης κάθε έργου», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, «κλειδί» αποτελεί η προέγκριση, η οποία από προαιρετική γίνεται πλέον υποχρεωτική.

Ειδικότερα, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών «e-Αδειες»:

– Εκδίδεται υποχρεωτική (ήταν προαιρετική) προέγκριση οικοδομικής άδειας για τις κατηγορίες τρόπου έκδοσης αδειών 1 και 2 (βάσει του Ν. 4495/2017). Σημειώνεται ότι στη διαδικασία προέγκρισης πραγματοποιείται και ο ουσιαστικός έλεγχος για την πιστοποίηση του δικαιώματος έκδοσής τους. Στη συνέχεια, με ευθύνη του μηχανικού, υποβάλλονται οι απαραίτητες μελέτες, τα δικαιολογητικά και οι εγκρίσεις, και κατόπιν οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται ηλεκτρονικά και αυτόματα. Τότε, ο αριθμός οικοδομικής αδείας αναρτάται στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα και επιτρέπεται η έναρξη των οικοδομικών εργασιών.

– Για την κατηγορία 3, η προέγκριση παραμένει προαιρετική, ενώ εξακολουθεί να απαιτείται η βεβαίωση όρων δόμησης, που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης.

– Σε περίπτωση άδειας νομιμοποίησης, επισυνάπτεται κατά το στάδιο της προέγκρισης η έκθεση αυτοψίας, εφόσον υπάρχει, η απόφαση επιβολής προστίμου ή/και η σχετική δήλωση υπαγωγής αυθαιρέτου σε διατάξεις νόμων αναστολής επιβολής κυρώσεων.

– Ειδικά για τις Εγκρίσεις Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας, παρέχεται πλέον η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης στο σύστημα από τον Διαχειριστή πριν από τον χρόνο λήξης της ισχύος της έγκρισης, για την ενημέρωση της ΥΔΟΜ περί της ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών.

– Εκδίδεται η προβλεπόμενη βεβαίωση μηχανικού του άρθρου 30 του Ν. 4495/2017, διά της υποβολής αίτησης με την ταυτόχρονη υποβολή των εγκρίσεων άλλων φορέων ή συλλογικών οργάνων, εφόσον αυτές απαιτούνται.

«Επιταχύνουμε και απλοποιούμε την έκδοση οικοδομικών αδειών, βάζοντας φρένο στην καθυστέρηση και ταλαιπωρία των πολιτών, των μηχανικών και των επενδυτών. Κάνουμε ένα ακόμη βήμα για την αυτοματοποίηση όλης της διαδικασίας, έτσι ώστε το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης “e-Αδειες” να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό και σύγχρονο αναπτυξιακό εργαλείο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς.

Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, κανένα σχεδόν κτίριο στη χώρα δεν είναι απολύτως σύμφωνο με την οικοδομική του άδεια, τουλάχιστον όσον αφορά κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν από τη δεκαετία του 2010, οπότε άλλαξε το σύνολο της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται πως βασικό εργαλείο της νομιμότητας των κτιρίων αλλά και της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης είναι η έκδοση βεβαίωσης μηχανικού (για το αν υπάρχουν ή αν έχουν δηλωθεί τυχόν αυθαιρεσίες), η οποία απαιτείται σχεδόν σε κάθε ουσιαστική συναλλαγή ακινήτων.

Πηγή: eleftherostypos.gr