ΕΣΠΑ 2014-2020 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ ΕΣΠΑ 2014-2020 TUV

Παρουσιάζεται το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, με πιο φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ



By
Galanosengineering
12 Ιαν 23
0
comment
Παρουσιάζεται το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, με πιο φιλόδοξους στόχους για τις ΑΠΕ

Νέους πιο φιλόδοξους στόχους για όλο το φάσμα των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης θέτει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που σύμφωνα με πληροφορίες έχει οριστικοποιηθεί. Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, αναμένεται να παρουσιαστεί στη Διυπουργική Επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου ενώ θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση του σχεδίου από το ΥΠΕΝ ώστε στη συνέχεια το νέο ΕΣΕΚ να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Όπως έχει ήδη δηλώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω ο στόχος για το μερίδιο των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής στο 80% από 65% που προέβλεπε το προηγούμενο ΕΣΕΚ.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ μέχρι το 2030. Συγκεκριμένα, ο στόχος για τις ΑΠΕ αυξάνεται στα 28GW από τα 19GW που προβλέπει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ. Στο χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ περιλαμβάνονται και οι υδροηλεκτρικοί – αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί που προβλέπεται να αθροίζουν σε ισχύ τα 4GW μέχρι το 2030. Υπενθυμίζεται ότι στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ ο στόχος για τα υδροηλεκτρικά ήταν παραπλήσιος στα 3,9GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ουσιαστικά η επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ ως προς τις ΑΠΕ αναμένεται να γίνει με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανάπτυξης των αιολικών και των φωτοβολταϊκών. Έτσι για να φτάσουμε στα 28GW του νέου στόχου των ΑΠΕ, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών και των αιολικών μέχρι το τέλος του 2030 θα πρέπει να αγγίζει τα 24GW, έναντι 15,1GW που προέβλεπε το υφιστάμενο ΕΣΕΚ. Η αύξηση του στόχου για τις ΑΠΕ οδηγεί σε αναθεώρηση προς τα πάνω και του στόχου για την αποθήκευση ενέργειας.

Έτσι στο νέο ΕΣΕΚ προβλέπονται φιλόδοξοι στόχοι για τις μονάδες αποθήκευσης, οι οποίες μέχρι το τέλος του 2030 θα πρέπει να φτάσουν τα 8GW έναντι 1,5 GW που προβλέπει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ. Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει τη συνεχή μείωση της κατανάλωσής του μέχρι το 2030, χωρίς αυτό να σημανει ότι δε θα έχουν χώρο οι νέοι σταθμοί φυσικού αερίου που δρομολογούνται ή ξεκινούν να λειτουργούν. Και αυτό διότι η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ αυξάνει τις ανάγκες για ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου που θα μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο για τη στοχαστικότητα των πράσινων μονάδων ηλεκτρισμού.

Τέλος στο νέο ΕΣΕΚ τίθενται πιο φιλόδοξοι στόχοι για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροκίνηση, την ψύξη θέρμανση με χρήση ηλεκτρισμού (αντλίες θερμότητας) αλλά και για την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Πηγή: myportal.gr/

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ