ΕΣΠΑ 2014-2020 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ ΕΣΠΑ 2014-2020 TUV

Εξοικονομώ: Τεστάρουν την Πλατφόρμα για να Ξεκινήσουν αρχές Δεκεμβρίου οι ΑιτήσειςBy
Galanosengineering
22 Νοε 21
0
comment
Εξοικονομώ: Τεστάρουν την Πλατφόρμα για να Ξεκινήσουν αρχές Δεκεμβρίου οι Αιτήσεις

Αυξημένη ετοιμότητα για να λειτουργήσει το νέο «Εξοικονομώ» αρχές Δεκεμβρίου επιδεικνύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας κατά την συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του κλιματικού νόμου, αυτή την περίοδο γίνονται οι δοκιμές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδεχτεί το μεγάλο όγκο των αιτήσεων και θα λειτουργήσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το χρονοδιάγραμμα εμφανίζει μια απόκλιση 3 με 4 εβδομάδων από τον αρχικό προγραμματισμό, την οποία απέδωσε στους αυξημένους ελέγχους ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα  στην έναρξη αλλά και την λειτουργία του προγράμματος.

Στους πρόσθετους λόγους ανέφερε την ανάγκη βελτιώσεων και την ενσωμάτωση παρατηρήσεων που προέκυψαν από τη διαβούλευση.

Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι αφετηρία του νέου προγράμματος θα είναι οι πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου. Ο κ. Σκρέκας δήλωσε χθες ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα λειτουργήσει και το Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις και αντίστοιχα το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων Ηλέκτρα. Όπως επισήμανε έχουν προσδιοριστεί τα χρονικά ορόσημα στο Ταμείο Ανάκαμψης που είναι το τρίτο τρίμηνο του 2022, αλλά το ΥΠΕΝ προσδοκά ότι τα προγράμματα μπορούν να τρέξουν νωρίτερα.

Το νέο Εξοικονομώ προβλέπεται να υποστηρίξει πάνω από 9.700 επιχειρήσεις με το συνολικό κόστος της επένδυσης να προσδιορίζεται στα 950 εκατ. ευρώ συνυπολογίζοντας και την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Αντίστοιχα το ύψος του προγράμματος για το Ηλέκτρα είναι 500 εκατ. ευρώ με παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν τα κτίρια στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Β.

Πηγή: newmoney.gr