ΕΣΠΑ 2014-2020 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ ΕΣΠΑ 2014-2020 TUV

Νέο Εξοικονομώ: Οι στόχοι του ΥΠΕΝ για την Αντικατάσταση των Συστημάτων ΘέρμανσηςBy
Galanosengineering
19 Νοε 21
0
comment
exoikonomo-autonomo

Στο νέο εξοικονομώ & συγκεκριμένα στους στόχους του ΥΠΕΝ στην αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός ΥΠΕΝ κ. Σκρέκας, κατά την παρουσίαση του σχεδίου για το νέο κλιματικό νόμο.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός σημείωσε πως αυτή τη στιγμή, 550.000 κτίρια και σπίτια είναι συνδεδεμένα στο φυσικό αέριο και υπογράμμισε πως μέσα από τα προγράμματα «Εξοικονομώ» χρηματοδοτείται και επιδοτείται και η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας που είναι το αμέσως επόμενο στάδιο της ηλεκτροδότησης και της πλήρης απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Σε αυτό το σημείο δέχθηκε ερώτηση αναφορικά με την πρόβλεψη για ολοκληρωτική απόσυρση των καυστήρων πετρελαίου μέχρι το 2030, η οποία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το κτιριακό απόθεμα της χώρας αριθμεί σε 1.500.000 κτίρια, γεννά την απορία για το πώς θα μπορέσουν να δοθούν κίνητρα για να την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας. Απαντώντας ο κ. Σκρέκας, σημείωσε:

Αυτή τη στιγμή όπως πολύ καλά γνωρίζετε σε επίπεδο Ευρώπης γίνεται η συζήτηση για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός συστήματος επιβολής φόρου άνθρακα, επί της ουσίας, στο κτιριακό απόθεμα της Ευρώπης.

Που σημαίνει, ότι όταν αυτό θα ολοκληρωθεί και συμφωνηθεί μεταξύ των κρατών-μελών θα έχουμε ένα νέο μηχανισμό, ο οποίος από τη μια θα επιβραβεύει αυτούς και αυτά τα κτίρια τα οποία εκλύουν λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Από την άλλη θα δημιουργηθεί και ένα ταμείο από τα έσοδα που θα έχει αυτός ο μηχανισμός, ώστε αυτά τα χρήματα να επιστρέψουν πίσω στους χρήστες και στους κατόχους κτιρίων και σπιτιών, ώστε αυτοί να αναβαθμιστούν ενεργειακά και έτσι να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Άρα ο μηχανισμός ήδη είναι γνωστός και έχει ανακοινωθεί από την Ευρώπη. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε διαδικασία διαπραγμάτευσης και φυσικά μέσα από αυτό θα δοθούν και τα οικονομικά εργαλεία για να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τους ρυπογόνους τρόπους κλιματισμού ή θέρμανσης στα σπίτια με νέους, χαμηλού ή μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και αποτυπώματος άνθρακα.

Ένα μεγάλο τμήμα του «Εξοικονομώ» αφορά στην αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης ή αντίστοιχα κλιματισμού σε ένα σπίτι.

Και αυτό μπορεί να βοηθήσει να πετύχει καλύτερη ενεργειακή κλάση και μάλιστα θα είναι και πολύ πιο ψηλά στα κριτήρια και στην βαθμολογία που παίρνει, ώστε να μπορέσει γρηγορότερα να προχωρήσει στην ενεργειακή του αναβάθμιση. Ο ιδιοκτήτης ή ο ενδιαφερόμενος, ο δικαιούχος. Άρα ήδη έχουμε ενσωματώσει αυτή την λογική στο Εξοικονομώ το οποίο έχουμε σχεδιάζει.

Τέλος, αναφορικά με τον προγραμματισμό του νέου εξοικονομώ, σημείωσε:

Αυτή τη στιγμή γίνονται ήδη δοκιμές στην πλατφόρμα. Είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η αλήθεια είναι ότι έχει καθυστερήσει 3 με 4 εβδομάδες από την αρχική εκτίμηση που είχαμε και το αρχικό ορόσημο το οποίο είχαμε προσδιορίσει να ανοίξει. Πρώτον θέλουμε να κάνουμε καλούς ελέγχους και να μην έχουμε προβλήματα ή όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα όταν αυτή θα λειτουργήσει. Δεύτερον, γιατί μέσα από τη διαβούλευση προέκυψαν κάποιες βελτιώσεις τις οποίες τις ενσωματώσαμε. Για αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία.

Τον επόμενο χρόνο, το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου θα λειτουργήσουν και των επιχειρήσεων και των δημοσίων κτιρίων. Βέβαια έχουν προσδιοριστεί τα χρονικά ορόσημα και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Νομίζω είναι το τρίτο τρίμηνο του 2022, αλλά εμείς προσδοκούμε να ανοίξουμε νωρίτερα και αυτά τα προγράμματα.

Πηγή: news.b2green.gr